Accordeonles

Accordeons zijn blaasinstrumenten waarbij de lucht geleverd wordt door een balg. Je zou ze op verschillende manieren kunnen indelen, b.v. chromatisch versus diatonisch (voor uitleg van deze begrippen, zie concertina).
Op deze site hebben we ze echter gesplitst in accordeons met akkoordbassen (waar het instrument zijn naam aan ontleent: 1, 2 en 3 hieronder) versus accordeons met melodiebassen (de concertina’s, zie aldaar).

1. Pianoklavieraccordeon

Het instrument dat de meeste mensen voor zich zien als ze aan een accordeon denken, met de vertrouwde witte en zwarte toetsen. Handig als je al piano kan spelen, maar ook als je nog niet zo goed bent in noten lezen. (Dat leer je dan op de les.) Met dit instrument of het volgende ben je in je eentje al bijna een heel orkest. Met de bassen aan de linkerkant zorg je voor je eigen begeleiding. Bovendien hebben de piano- en knopaccordeon meestal verschillende registers, waarmee je de klank kan kiezen die het beste past bij het te spelen stuk.

Voor een proefles kan er gebruik worden gemaakt van een Hohner Arietta IM van het MEC.

2. Knopaccordeon

De toevoeging ‘knop’ slaat op de rechterkant (links zitten immers altijd knoppen). Verschil met 1: meer toetsen op een kleiner oppervlak. Daardoor kan je dingen doen die je op een pianoklavier niet zo gauw voor elkaar krijgt. Ook moduleren naar een andere toonsoort is op dit instrument eenvoudig. (Weet je niet wat ‘moduleren’ is en wat ‘toonsoorten’ zijn? Geen nood, dat soort dingen leer je zonodig op de les!)
Verder alle voordelen van 1.

3 Schippersklavier (ook wel ‘trekharmonika’ of ‘trekzak’ genaamd).

Er bestaat waarschijnlijk geen instrument waarbij je zo snel een zo leuk resultaat hebt als bij het (diatonische) schippersklavier. Door de akkoordknoppen aan de linkerkant (die de chromatische accordeons 1 en 2 ook hebben) speel je al na een half uur een eenvoudig wijsje met een begeleiding waar een beginnend pianist weken op zou moeten oefenen. De keerzijde is dat de mogelijkheden van dit instrument beperkt zijn. Speciaal geschikt voor West-Europese volksdansmuziek, en aanbevolen voor kinderen van 8 tot 80!

Voor een proefles kan er gebruik worden gemaakt van de volgende accordeons van de muziekschool:
Pianoklavieraccordeon: Hohner Arietta IM, 2,5 octaaf, 72 bassen en 3 registers.
Kinder Pianoklavieraccordeon: Startone Puck Kids Accordeon, 2 octaven, 8 bassen.
Knopaccordeon: Hohner Amati IV, 46 knoppen, 80 bassen.

- De lestarieven zijn te vinden op de prijzenpagina.
- Er kan op elk moment in het lesseizoen een proefles genomen worden en gestart worden met les.
- De lessen vinden wekelijks plaats, m.u.v. de door het MEC ingeroosterde vakantie weken.
- 40 Tot 44 lessen per seizoen bij wekelijks les, 20 tot 22 lessen per seizoen bij om de 14 dagen les.
- Voor alle lessen in duo-, trio- en kwartetverband gelden gereduceerde tarieven.
- Restitutie van les- en inschrijfgeld niet mogelijk bij tussentijdse annulering.
- Opzegging van de les moet schriftelijk of per mail doorgeven worden aan de administratie van het MEC.

Docent

Bas Voorhoeve

Muziekschool Amsterdam